Freebies Links Facebook Twitter Ask Instagram Dayre Home


SAMURA - Science Muar Royal Academy ^__^



Abaikan gambar lame di atas :D . Salam semuaaaaa. Im back everybadeyhhh. Balik ntuk 3 hari je. Esok balik Muor balik. Haha. Err entry kalinie panjang laweyh. Tapi nak kena taip cepat. Homwek berkilo menunggu. Okay kalo nak bace silekan, takmao bace takpe, silekan jugak... Silekan blah :DD . Aku dah 3 minggu tak post entry nie. Sangat rindu nak cerita mcm2 kat blog tersayang nie tawuuu :D . Okayy tetttt, nak mule cerita =.="


First week, sangat sangat homesick and moody gilaa. Sangat susah nak adapt ngn environment kat sane. Bile ibu ayah abang nak balik after pendaftaran tu, aku hug ibu then nangis2. Abang gelakkan aku sikid. Duhh malu ! Mencemar duli betul aku -_- Aku sedih dengan family takde kat sekeliling. Sedih dengan abang nak study abroad kat New Zealand. Sedih sbb ibu kena tinggal sensorang kat umah pilah tu bile ayah balik lambat. Err semuanyee buad aku emo kat asrama tu. Stiap kali maghrib, aku akan menangis. Siyes, tak caye tanye Fiqah :P . Tapi, aku nangis 4 hari je. Caye tak ? HAHA.


Abang aku fly New Zealand hari khamis tu. Bile dye nak naik flight, aku nangis sungguh2 kat KLIA tu. Air mata tak berenti curah laa. Stiap kali aku lap je air mata tu, ade je lagi air mata yg nak kua. Abang ckp jgn nangis, study leklok, jgn nakal2 kat skola baru :( . Naty kalo online, chatting sesame. HOHO ^_^" Sadiss sangat2. Lepas anta abg, dlm kete nangis lagy. Takleh trime hakikat abg da fly NZ. Takleh trime hakikat esok nye tu kene balik Muar balik T____T" . Sampai je umah mlm tu, bile ibu ayah da tido, aku nangis puas puas puas puas sepuasnye lahhh. Esoknye mate aku bengkak and tak larat nak nangis dah. Aku tata ibu aku dekat pagar rumah je sbb ibu aku tak anta aku balik Muar. Sedih lagy tu tpi aku tak nangis. Da penat :/ Stiap kali sedih, aku just termenung je. Tak kuad nak nangis dah. Maybe mate aku da kering kowd :/


Cakap pasal SAMURA, kat sane dorang mengamalkan sistem rumah. Bangunan dorm pon ikod rumah sukan. Ade rumah Pujangga kaler kuning, shortformnye PUJENG. Rumah Sarjana kaler merah, shortformnye SARGEANT. Rumah Bestari kaler biru, shortformnye BEST. Rumah Budiman kaler hijau, shortformnye BUDI. Aku, dari rumah Bestari :D . Kelas 4 Azam, dorm Bes7 (Bestari 7) . Stiap rumah ade bangunan dorm masing2. For aspuri, ade 4 bangunan dorm. Tpi aspura cume 2 dorm je sbb aspura tak ramai sangat mcm aspuri. Tapi dorm aku special. Dorm aku tersesat dekat bangunan dorm Budiman. Stiap dorm ade smpai 7 je. So dorm aku pling last dlm Bestari. Tapi dorm ktorang terletak kat bangunan Budiman. And the best is, dorm aku sebelah dengan dorm Fiqah. Fiqah rumah Budiman, dorm Budi7. Kami sebelah2 je :D . Kelas pon sebelah2. Dye 4 Bijak, Aku 4 Azam :)


Dorm kitorang katil double decker tu tak jarak2. Stiap double decker ade 8. So katil kitorng tu dirapatkan due due. Aku ade due akak katil disebabkan aku tido bwh. Sebelah aku akak katil tak berapa nak rasmi, kak Azmina, ketua dorm. Registered name dye Iryysa. And depan aku akak katil yg sebenar, kak Zuriati. Registered name dye Deca. Adik katil kak Azmina yg tido kat atas dye registered name dye Iryyna. Registered name aku pulak kak Azmina kasi jugak, name aku Ella. Budak atas katil aku pulak Elly. Kitorang kat sekolah pentingkan LEGACY. Registered name pon ikod Legacy. Kalo dorm aku, akk Syera registered name dye Gucci, adik katil dye Princess. Mmg tak masuk kan? Means akk tu pecah legacy, nak ubah legacy name baru. Then ade akk Necy, adik katil dye Nery. Akk Nadia registered name dye Syila then dye bg name adik katil dye Insyirah. Kalo mcm budak klaz aku, ade registered name dorng, Co-fyee, Lilo, Midori, Darlie, Clorox, Almari, Ipod, Cory, Emy, Lion, banyak lagi laaa. Mmg best ! Klako ! :D Haha, stiap name yg dorng kasi kat adik katil tu sume ade makne tersirat nyew. Korang pepaham la sndri. Kalo aku ckp takot kang korang pening pulak. HAHA mahap xP


Kat sane SANGAT BANYAK menggunakan shortform. Contoh ;

  • KP - Ketua Pengawas
  • Peng - Pengerusi
  • NaPeng - Naib Pengerusi
  • KD - Ketua Dorm
  • KT - Ketua Tingkatan
  • PKT - Penolong Ketua Tingkatan
  • BGP - Bilik Gerakan Pengawas
  • BGWard - Bilik Gerakan Warden
  • BoTam - Bola Tampar
  • BoJar - Bola Jaring
  • KePo - Kedet Polis
  • DM - Dewan Makan
  • NaLem - Nasi Lemak
  • JaTek - Jabatan Teknikal
  • Kece - Keceriaan
  • Audit - Audition
  • BiPeng - Biro Pengangkutan
  • BiDe / BiDo - Biro Dewan & Dobi
  • BiMak - Biro Makanan
  • BiSports - Biro Sukan
  • Sarap - Sarapan
  • Jeng - Tegangkan katil

Banyak lagi laaa. Aku pon lupe. Haha, korang mesti dah pening niy. Mahap lagy skalik x)) So kitorang sangat kena alert dengan name2 kat sane :P . Lagi, dekat sane kitorang ade Naqib & Naqibah. Naqibah tu ntuk pmpuan, Naqib tu ntuk laki. Peranan Naqib Naqibah ni ketua ntuk hal hal keagamaan niy. Akak Naqibah banyak nasihatkan kitorang, kain dalam kene pakai selalu. Tak kire pegy prep ke, pegy skola ke. Mesti pakai. Sandal prep pon mesti yang bertutup and harus pakai stokin. Tapi, aku tak pkai pon stokin tu :P . Plus, kalo nak becakap or hape dengan budak laki, kene jarak 3 hasta. Kalo bejalan, pastikan takde laki jalan blakang. Kalo ade pon, sile bagi laluan laki jalan dulu :) . Dekat sane, dilarang senyum2 dgn abang senior. Kalo boleh, pandang pon jgn. Ohh tpi kalo mmg ade niat nak kene BAN tu bagos la. Buad la cemtu, hahah. Then stiap jumaat malam kitorang akan ade malam penghayatan yakni kitorang semua form 4 form 5 akan bekumpul kat surau sblum maghrib. Lepas smayang maghrib, lampu2 akan di lights off and Naqib akan cerita psl bende2 yg menyayat hati. Sbb tu laa dorng lights off. Kebanyakannye akan menangis tyme tuu. Wuu aku pon agak banjir lah harituuu. Ngeng :P


Dekat sane, nak start solat maghrib pukul 6.50 pm dah mesti ade dekat musollah. Start bace Al-Ma'thurat smbil tunggu azan maghrib. Pukul 11.15 pm pulak start bace Al-Mulk ramai2 dlm dorm and hikamat kuad2 as a pendinding ntuk dorm masing2. 11.30 pulak wajib lights off. Lagi, kat sane ade siapkan washing machine plus tv. Siap astro lagi. Channel KBSW ade poit ! HAHA XDD Dekat Samura ade sistem rumah kan, so stiap benda yg kite lakukan akan diberi MERIT. Kalo buad kesalahan, akn di REMERIT. Means kat sini, kalo kite dpt jawatan ape2 kat skola or kat dorm, or kite terlibat dlm ape2 pertandingan or kite tlong cegu slalu, kitorng akan dapat markah ntuk rumah sukan. Tapi kalo kitorang kat skola tak ade jwatan ape2, homwek tak siap, buku tak bawak, kuang ajo ngn cegu, and so on, markah rumah sukan akan ditolak :) . Untuk aku, jwatan kat kelas, AJK Keceriaan. Kat dorm, AJK Keceriaan jugak. Wahaaaa mekasehhh =.=" :P


And satu lagi benda aku tak brape suke kat Muor tu. Dorang sume tak paham aku ckp nogoghi T_______T" Stiap kali aku kua bhase nogoghi, dorng akan blank then terus terdiam. Cam hapejetah. Seb bek Fiqah ado. Haha, bebudak kat skola plus dorm sume pelik je asal aku kamcing gilaa ngn Fiqah. Fiqah pon budak nogoghi, tu yg senang nk borak ngn dye :P . Lagy, kitorng first week time orientasi dah ade audition mcm2. Ade audition for senada seirama. Means, coral speaking jenis BM. Then ade audition coral speaking, forum, pantun, koir, zapin, drama, piano, violin. Tak lame lagy ade audition ntuk angklung, gamelan, kompang pulak rasenye.


Then ade jugak audition bola jaring, bola baling, softball, err ape lagy? Lupe =.=" Hah, dorm kitorang audition drama haritu mmg best gilaaa ! Aku jadi watak utama. HAHA. Bygkn audition blakon time after Al-Mulk pukul 11.30 mlm tuu. Smpai pkul 1 kitorang sume habis audition. Tatau la dpt msuk ke tak. Kalo tak dpt, ktorng mybe akan masuk bahagian props. Bantu ape yang patut kat blakang pentas. Tu pon dpt Merit tao :) Yg lain tu aku tak berminat masuk and dah audition tpi tak dpt msuk. BAHAHA. Akk2 ni ckp takpe sbb bukan skali stahun je prtandingannye. Sangat banyak kali yer. Hoho.


Btw, name aku sangat popular di kalangan akk2 senior yew. MUAHAHA. Bangge seyh, sekali ckp je name aku Dora dorng akan terus ingat. Wee~ hahah stopit dora xP . Akak2 dorm aku pon ckp jugak, kalo bley mencapub, mencapub lah sebanyak kali yg mungkin. Kalao popular gilaaa, mungkin bleh jadi pengawas. Tapi, bergantung kpd akademik jugak :) . Pengawas banyak cabang dye. Ade mcm2 biro kat sane. Tapi kebanyakan nye aku dah lupe. Kat sane semua kerja, murid yg buad. Cegu2 cume datang, then tgok je. Siyes aku ckp, tak tipu @__@"


Dekat Samura kami sangat busy. Duty sangat banyak~! Masa pon terhad, meh sini tgok ;

Bangun pagi / mandi / sarapan ( 5.30 am )
Duty bersihkan dorm ( 6.30 am )
Inspection dorm ( 6.45 am )
Sekolah ( 7.00 am - 2.00 pm )
Prep petang ( 2.45 pm - 4.30 pm )
Riadah ( 5.15 pm - 6.00 pm )
Program musollah ( 6.50 pm - 7.45 pm )
Prep malam ( 8.00 pm - 10.30 pm )
Al-Mulk ( 11.15 pm )

Jumaat, sabtu, ahad pon busy. Banyak event plus audition nak kene hadir. Ahad pulak ade duty bersihkan asrama. Semua org terlibat, ade jadual nye bagi. Pasal duty dorm tu, sangat kena buad sungguh2. Sapu nak kena betul2, takleh tinggal sehelai rambut pon, kalo tak kene sapu balik =.=" . Katil pon kena Jeng betol2, taleh ade kedut2. Kalo tak mase inspection dorm naty kena tegur dgn akk pngawas. Huhu. Kebersihan / Keceriaan dorm pon dpt Merit tao. Perghh kan -_-" Dekat kelas, kalau mengantuk boleh berdiri tak kira la tyme cegu tengah mengaja ke hape. Berdiri je terus then jalan sikit ke kat blakang kelas tu, ntuk hilangkan ngantuk. Siyes ckp cegu tak kisah. Dorang lagi galakkan ade la. Then boleh mkn gula2 tyme cegu ngaja. Tpi mkn kaver2 laa, jgn la mkn gelojoh mcm tak mkn seminggu plak =.=" HAHA.


Ohyea, haritu brape haribulan ntah skolah kitorang bru je dinobatkan as SBT - Sekolah Berprestasi Tinggi. Saye as SAMURAian sgt berbangge menjadi salah seorang ahli di sane. Malam selasa lepas kitorang ade High Table dgn semua budak Samura kat Dewan Makan. High Table tu mcm makan beradab lah sebab ade majlis rasmi nak meraikan kejayaan dpt name SBT nie. Pengetua kami sangat baik yew buad semua ni ntuk kami. Tapi bukan cikgu2 yg siapkan semua makanan yg terhidang ntuk kitorang mlm tu. Tpi BiMak(Biro Makanan) yang siapkan semua. Dorng bertugas dlm servekan makanan ntuk kitorang and siapkan segala menu malam tu. BiMak pon ade pakaian nye sndri. Mcm waiter waitress giteww :D . Aku nak je post gamba kitorang semua kat sane mlm tu tpi gmba tu ade kat kamera akk katil aku. Tatau la bile nk dpt gmbaow tu. Heheh :P . Btw, pengetua ade inform jugak yg malam ni kat TV9 in Nasi Lemak Kopi O, akan ade kua cerita psl SAMURA. Im so into it. Tak sabo nak tgok derrr. Nak berkembang hidung dan bdan lah mlm niy. BAHAHA x)) . Tapi, tu kate pengetua. Kok takde naty, siap laaa pengetua tuu naty *ececey* =.=" HEHE.


Isnin ni 2nd intake masuk. Dengar cite tmbah lagi 90 org murid. Hope rmai yg msuk klaz aku sbb klaz aku sgt ciput muridnye yakni cume 20 org je. 4 orang laki, 16 pompuan. Watdefish kannn T______T" Hahah. Errrr... Nak ngadu ni, baju outing plus baju batik kitorang tadapek laie ni. Bilo nak dapek hah ? Mencemar duli ahh pegy outing pkai baju skola puteh kain biru awan tu. GRR -___-"


Ape lagi hek aku nak cite ? Errr banyak sebenonye nak cite tpi ni pon dah panjang giloo kod aku rase =.=" Okay dah dah. Jumpe korng lagi naty eh. Cuti pnjang bulan 3 insyAllah :) . Okay homwek memanggil. BYE ! :D



Dear my beloved friends forever,

Kami sayang Cikgu Saadah sangat sangat :DDDDD
P / S : carik lah aku. yes that's me. the most blushing one T_T"


Salam semua :)

Bertaipnya entry ku ini, maka ini adalah entry terakhir sebelum aku masuk SAMURA :) . Pergh ayat bapak sekema eh. Banyak kesalahan tatabahase plak tu. Huehue abaikan :D . Entry kalinie maybe panjang. Okay NOT MAYBE, but MUSTBE. Kahkah, hemm =.="


Harinie sabtu. Or should I say, dah ahad pagi pon actually. Dah pukul 5 pagi ni tapi aku still tak tido. Cause of? Sebab nak online buat terakhir kali lahh. Tadi baru lepas balik dari Melaka beli barang keperluan asrama. Pukul 12.30 malam sampai rumah then terus packing barang sampai pukul 2 camtu =.=" . Well, aku memang jenis yang buat kerja selalu lambat sebab pentingkan segalanya mesti perfect even aku sendiri tak perfect pon. Kwangkwangkwang teeeetttttt -..-"


Some of us :P Sukew I, youuuuu gambow niy :P

Pagi nie nak kena siap siap barang semua then masuk kereta, terus gerak ke Rantau. Ayah aku ade hal dengan kawan dye sampai petang. Then petang tu after selesai insyAllah kitorang akan terus gerak ke Muar, menginap hotel kat sane jea sebab naty senang esok tu kan. Takdelah terkejar-kejar nak pergi check-in kan aku ke SAMURA. Woahhh, check-in giteww =.=" HAHA. Okay, barang aku banyakkkkkkkkk gilaaaaaaaaaaaaaaa. Malas nak tunjuk ah. Segan. Hahah :P


Kami salah satu puak tak bermusim <--- apokah ini ? =.="

So lets go back to the main point, aku kat sini nak say thanks banyak banyak banyak banyak dekat kengkawan aku yang dah sudi nak jadi kawan aku *ape punye ayat nie doe =.=" HAHA. Thanks Aten sbb sanggup duduk dengan aku due tahun dalam kelas. Thanks for sharing everything with me. But i knoe, not everything that you knoe, i knoe. Haha ayat apeje :P . Thanks to Mimi, Teha, Laila, Tyra, Diyana, Ziqah, Aainaa, Syirah and so on sebab sudi jadik kwn aku :) . Special thanks lah to Mimi, Teha, Laila ngn Syirah sebab jadi kwn aku sejak skolah rendah kan. Sejak skolah rendah same skolah smpai Form 3, tetibe Form 4 memaseng nak pindah ke arah tuju memaseng dah. Sedih lah :'(


Auww Najwa~ Best dapat peluk Najwa haritu. Empuk jew xP Im serious lah =.="

Mimi, gudluck keyh dekat Sains Rembau tu :) . Jangan gatai nohh XD Laila pon, congrats dapat MRSM Jasin / TGB. Gudluck dear :) . Tyra, dapat MRSM Gemencheh. Gudluck jugak dekat sane naty :) . Diyana, dapat Sains Mersing. Agak sedihlah sebab tak dpt same Sains Muar dengan aku :( . Tapi takpe lah, maybe ade hikmahnye, insyAllah :) . Gudluck Diyana ;) . Aainaa, gudluck dear kat TTJ tuw. Blaja rerajin tao kat sane :) . And the rest ; Aten, Syirah, Ziqah, hope korang dapat second intake naty. Kalo dapat, jangan lupe inform keyh :') Wuuuuu, memaseng nak pindah. Sodey ehhh den haihhhh TT________________________TT"


Anda tahu tak, ini je satu2 nyew gambow sayew dengan BihaH masew last day T^T"

And the most very special one, thanks to my only one the youngest nenek i ever had, BihaH~ Kwangkwangkwang. Nek, pasni sape nak layan aku merepek tetengah malam lagi doe :'( . Sape lagi nak share pasal Kpop lagy dengan aku doe :'( . Sape lagi nak main "10-3 . haha kau kalahh, aku menanggg" dengan aku lagi doe :'( . Sape lagi yang nak bace entry aku sparuh sparuh kalo bukan kaw doe =.=" HAHA sengal jew xP . Sape lagi doe yang nak rampas Heechul aku selain kaw wehh. Haaa yang ni den mmg bengang boto lah kan. Boo BihaH~ =.=" HAHA xP . Then sape lagi nak tweet dengan aku dekat Twitter naty. Den takona sesapo laie kek Twitter tu slain kaw doe :'( *auta semata-mata :DDD* . Ehh banyak giler "DOE" doeeeeeee~ Hahah -..- Aaaaa nek, doakan den ado jumpo Kpop lovers jugak kat SAMURA naty eh? Kalo bule nak yang minat Eeteuk aaa, tanak yang minat Heechul. Yang tu aku tak pandang laaa kan. MUAH-AH-AH *bunyi sangap =.=* LOL xD . Ohyea, sila-tolong jagakan Heechul ntuk aku. Haa tajadik la. Mao bawak Heechul pegy asrama laa. Hikhik ='D

Haaaa, enough laaa mrepek. Panjang pulakkk cito ntuk Biha haa. Rase unfair je ntuk semua. Haha, sorry peeps. Takpe, aku sayang korang SEMUA same rata okay? ^___^V


Our bare face. Auwhh konon artis Korea lah tu ? HuaHua ^O^V

Dah alang alang tu, aku nak ucapkan HAPPY BIRTHDAY to Fatin Farhana bt Midzan :) May Allah bless you and always be with you dear. Sayang kaw auww auww ♥ ♥ :)



Emm, sememangnye kalau korang baca entry aku nie time pagy, time ni aku dah ade dekat Rantau :) Kalau korang baca time petang, aku still kat Rantau jugak xP Tapi kalau korang bace malam, insyAllah aku dah ade dekat Muar time tu :)

And lastly, SORRY FOR EVERYTHING THAT I HAD EVER DONE TO YOU GUYS :( Loads of sorry okay :/ . Do pray for my happiness, frienzy :') XOXO :-*
OFFLINE. Bye bloggers. Till we meet again in the future :)



Jangan lupekan saye si budak sepet yg gumuks dan pipi blushing ini kawanss :')


P / S : ini bukan entry wasiat yew semuaa xP



Much Love ,
Nuraida Idora


mixed feelings

* no pictures for this entry. this is such a quick post FYI.

  • emo emo emo. isnin dah nak masuk asrama. mcm takpecaye kejap jew mase berlalu~
  • TERPAKSA tinggalkan family, kengkawan, etc.
  • takut dengan suasana baru sekolah SAMURA =/
  • rase bersalah dengan kengkawan. tatau nape =,=
  • rase takmao pindah dah pulak.
  • abang mao fly New Zealand khamis depan. hemm :'(
  • lagu blog yang baru niy buad aku rasew nak tidow :P
  • tajuk lagu blog niy buad aku rase rindu dekat kengkawan. miss those moments with them.
  • benci nanti tak boleh online dah macam niy selalu.
  • tak boleh nak gelak horey horey dengan kawan baru kat skola baru naty -..-"
  • last day sebelum masuk asrama nak buad entry for kengkawan. that's for sure.
  • rase gedik jea sebab dah masuk Februari baru nak emo lebih =.="
  • keliruuuu, sangat keliruuuu even dah buad keputusan yg muktamad.
  • rase nak nangis boleh? T_T"
  • hem takmao tinggalkan ibu termenung dekat rumah sorang sorang.
  • takmao tinggalkan ayah online tengah malam sorang sorang * okay ini LOL XP
  • takmao tinggalkan abang sebab die jee satu2nye org yg aku boleh ajak beghembat.
  • takmao tinggalkan rumah.
  • takmao tinggalkan kengkawan.
  • takmao tinggalkan teddy bearsssssss dekat rumah.
  • takmao tinggalkan tv senyap sunyi tak berpenghuni.
  • takmao tinggalkan laptop berpenunggu and berhabuk.
  • takmao tinggalkan my Kpop thingy * important T_________T"
  • takmao tinggalkan family ! :(
  • takmao tinggalkan family !! :((
  • takmao tinggalkan family !!! :(((

MUKTAMAD , TITIK , FULLSTOP ! aaahhhh someone please help me T_____T"


* ya Allah, please give me strength =/