Freebies Links Facebook Twitter Ask Instagram Dayre Home


Ulser mulut

Assalamualaikum :] 

Ok kalini nak share something yang boleh dikatakan agak awesome jugak sebenarnya hihi. Sejak akhir-akhir ni aku asyik dapat ulser mulut je atau kalau guna style aku, aku cuma panggil 'mata ikan' je tumbuh dalam mulut haha. Ulser mulut ni boleh dikatakan as kecederaan kecil pada dinding mulut. Ulser boleh wujud disebabkan gigi tergigit dinding mulut, tercucuk tulang ikan tajam, makan/minum yang terlalu panas and so on.

Tapi kalau kes aku ni, lain sikit. Tak tergigit ke hape ke, tapi disebabkan aku ni pakai braces, so besi gigi aku ni selalu tergesel atau tersangkut kat dinding mulut T.T Sakit dia umang aihhhhhh, pak ahhh memang sakit gila wuhuuuuu *cry* . Maybe orang yang ber-braces paham perasaan aku ni or is it just me je yang rasa cenggini? o.O Bila dah dapat ulser ni, nak makan/minum perit gila T^T Nanti jangan tanya kenapa aku boleh kurus lepasni lulzzz. Erm erm tambah lagi bila nak gosok gigi kan perghhhhh wa cakap luuuu PERGHHHHHHHHH giteww. But sokay, now dah ada penyelesaiannya ihik! :3

Benda ni abang aku yang belikan masa tahun 2011 yang lalu haha. Masa tu aku form 4 baru nak masuk sekolah asrama penuh, time tu jugak ada ulser tumbuh kat dinding mulut. Maybe abang nak berkhidmat kat adik dia dulu sebelum fly New Zealand kot sebab tu dia baik hati belikan benda ni untuk aku. Kalau tak mesti aku nangis sensorang sebab seksa makan kat asrama dengan tumbuh ulser kat mulut ASDFGHJKL harhar. Sooooo, here it is :)


Bonjela, its size is as cute as its name ahaks. Kecik je Bonjela ni, saiz macam gam UHU je ^^ Cara nak pakai, just picit sikit kat jari sebab dia jenis gel. Picit sikit, then sapukan gel tu kat memana tempat yang tumbuh ulser tu :) Don't worry tentang rasa dia. Rasa dia sedap uolls! Hahahahaha, rasa dia manis semanis tuan blog ni hihihihihihi *PANGGGG . So kalau tertelan gel ni pun takpe sebab tak membahayakan ^^ Pakai setiap kali rasa sakit kat mulut, pakai selalu lagi bagus. Lagi cepat sembuh :) Esok lusa after dah sapu gel ni, okay dah tu ulser tu. Ulser pun hilang maka nafsu makan pun bertambah maka berat badan pun naik maka sila lah bekata padan muka diri sendiri muahahahaha. Okay Bonjela ni boleh beli kat Watson or Guardian yang berdekatan dengan tempat tinggal anda ecewahhh ;) Murah je, tak lebih RM10 pon hihi :3

Ni aku baru beli sebab yang lama punya dah kasi Cecy pinjam tapi dia kata mintak halal je. Kuangasam betul mamat tu -..- Dulu masa kat sekolah ingat lagi, bebudak ni kalau sakit mulut ada ulser je mesti carik aku mintak Bonjela ni. Selalu sangat lupa nak pass Bonjela ni kat Lisya sebab Ummi dah banyak kali mintak. Last2 Cecy yang cilok dulu bendalah ni. Uhukz sorry Ummi ~_~ Haih aku ni dah macam kedai ubat je gamaknya hahahaha Y.Y Ohhhh rindunyaaa kalian, hihi :3

Okay im just sharing tho, hope this helps ^^

Thanks :D

p/s : Shyn dah dapat tawaran scholarship JPA sebab jadi antara 50 Pelajar Cemerlang SPM 2012. Should I happy or not? Ok maybe it's not my rezeki yet T.T

Let bygones be bygones



Assalamualaikum :]

Lebih seminggu dah berlalu sejak hari ambik result haritu. Welllllllll, mine was okay. Not so good, not so bad ahaks. Yang penting, takde rezeki straight A's Y_Y Taktau lah post kalini untuk ape. Just sebab dah lama tak update blog je hihi. Suka gambar atas ni sebab actually gambar atas ni candid uolls haha. Sahi zoom nak snap gambar Hazro tudung oren tu tapi aku sempat menyebok dan tertepek muka aku maka bertambah comel lah gambar ni ahaks. Tambah lagi, sebab Hazro kat blakang gambar tu dah macam Kak Jah/Joyah/Minah/Bedah/Jenab baru lepas dapat gosip baru mwahahaha.


Start from kiri sekali ; Aina, Suhana, Shyn

Elok lah tu sorang budak sama rumah sukan Bestari, sorang lagi budak satu kelas, sorang lagi budak dorm sebelah hahaha. Congrats korang, sampai masuk paper giteww kan :3 Suhanaaaaaaaaaa, aku bangga kau jadi classmate aku hahaha. Time ni lah nak ngaku classmate kan puihhhhhh. Eh kita dua kan comel kan Suhana kan kan lulzzzzz ^^ Walaupun kau gila-gila dan memang gila, tapi.......kau straight A+ . Why so genius??? Sokay lah, aku doakan yang terbaik untuk kau and Azamumtaz ^^ 13 orang daripada 20+ orang Azamumtaz straight A's alhamdulillah syukur walaupun aku tak menyumbang pape tsktsk Y.Y Congrats korang :)

Bye!

D-day

Bismillah...


Ya Allah ya Tuhanku, Kau berikanlah yang terbaik untukku. Sesungguhnya, Kau Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diriku. Amin ya rabbal alamin.

Batch 29, Batch PM, Batch PENEBUS MARUAH,
may Allah bless us. Amin.

SAMURA , im comingggggggggggggg~

* nangis *

p/s : pagi esok gerak muar dengan hati penuh tawakal kbai

We are one

Assalamualaikum :]

Hai semua. Sebelum tu, kasi aku tarik buang nafas dulu. PHEWWWWW~ Ok lega thanks :D So, aku dah tiga ke empat hari entah private blog. Tu semua sebab blog dalam proses mengemaskini eceh. Now, blog aku dah berubah 100% kot hahaha. Sumpah wa cakap sama lu penat gilooooo k -..- Seharian depan laptop edit blog. Tengkuk lenguh, tangan penat click mouse main copy paste segala. Credits kepada semua yang empunya blog yang ada tutorial yang bagus-bagus k thanks loads. Nak tulis kat sini memang tak ah kan sebab memang aku google semua tutorial yang ada. Banyak blog jugak aku dah survey, semuanya awesome awesome hahah. Actually dah bertahun jugak tak main dengan coding ni. Dulu masa zaman muda-muda dulu ewahhh hahaha giteww kan, erm dulu selalu main dengan code ni. Selalu buang masa tak study elok lettew. Tapi kalini banyak masa terluang kan, so ambik kesempatan edit blog lah teehee~ ^^

So, korang pepandai ah survey sendiri blog ni ye. Korang nampak profile picture aku sebelah kiri ni kan, korang halakan cursor korang kat gambar tu. Nanti ada keluar link yang lain untuk survey :) And aku dah letak Cbox kat blog ni. Last aku guna Cbox tu tahun 2010. Hahahaha nampak tak betapa lamanya aku tinggalkan Cbox tu -..- Fell free to leave your footprints there ^^ Aku penat gila dah ni tapi im happy hahaha. Puas hati jugak la dengan hasil titik peluh aku edit blog ni lol. Btw, bawah ni ada poster aku edit sendiri pakai photoshop. Ni first attempt baru, so tak seberapa lah poster ni. Patutnya background dia boleh buat lagi lawa tapi aku malas nak buat lama-lama, nanti makin pening. Buat poster yang satu ni pun ambik masa almost 3 hours jugak nak habiskan TT_TT


Full credits to me, do not take without permission *eceh

WOOTS. Aku dah jumpa bias aku from Exo hahaha. Aku ambik masa sehari ni jugak tengok vids and hafal nama-nama diorang kahkah. Aku dah hampir hafal semua, sokay lama-lama nanti hafal lah kan ^^ Thanks to Nenek Biha and Laila and Kak Syu'aidah kerana banyak membantu ahaks. Thanks uolls, bhahahahaha k.

Sooooooo, I have nothing to say for now.

That's all.

Bye! ^^ *waving*

Kekasihku seru

Congrats doooo. Welcome to the hell. 


Low bat. Jelo's not going. NADO~! ahaks.

Days

Assalamualaikum :] 

Long time no see peeps. Soooo, here we go. Selasa lepas Amal datang rumah, Rabu pulak test JPJ, then khamis malam kerja. K. E. R. J. A. Hahahahaha lawak lah bila dengar dodo kerja. Nowadays people keep on asking me the same question, BUAT APA SEKARANG NI and I always gave them the same answer which is MENTERNAK BADAN sambil gelak menyampah puihhhhh -..- Siapa kata gadis comel tak matang ni tak mampu kerja? k LOL. Hah siapa kata?? SIAPAAAAA??? #emosi . Ok la actually kan situasi sebenarnya, aku kerja dengan maktam aku ahaks. Dia ambik order baking kek, muffin, apple pie and hantaran for wedding. Dia dapat order bukannya sikit, paling sikit 600 apple pie, and 1000 muffin, and berapa biji kek aku taktahuuuu T..T and im serious O.O

Ok aku kerja tak lama pun, cuma 3 hari je. Khamis malam tu pergi Seremban from K.Pilah, sleepover rumah maktam 2 malam, then sabtu petang balik sebab ada appointment doc :) So maktam agreed kasi gaji RM50 sehari WOOTS. Tu pun sebab aku kerja 3 hari. Cuba kalau sebulan, paktam kata kalau boleh nak kasi RM5 je sehari and I was like hahahahahahahaha k............................. =..=" Ohh btw ingat tak maktam aku ni? Dia la yang bawak aku pergi belajar buat air soya, tempe dengan taufufa haritu :)

Kebanyakan order maktam dah siapkan dengan ada bantuan oleh pakteh, pakcu and nenek :) So senang sikit kerja, cepat siap. Erm masa aku datang malam tu terus maktam ajar aku buat apple pie. Buat doh dia, canai doh, buat inti apple pie and so on. Oh buat ising kek pon maktam ada ajar :) Semuanya maktam ajar so that aku boleh buat apple pie on my on. Ada dua tiga kali jugak maktam keluar sebab ada hal then tinggalkan pakteh, pakcu and nenek kat ruang tamu. Diorang busy potong buah epal and aku pulak buat apple pie kat dapur sorang diri like a boss. Nasib baik kat dapur ada tv peneman budak penakut seperti aku ni k thanks hahas T..T

Apple pie in the making :D

I made all these by myself. Weeeeee~
Bukan senang nak buat apple pie ni. Mula-mula bila tengok macam NGEHS SENANG GILA. Okay senang cakap, cuba buat sendiri lah baru kau tau betapa peritnya berdiri dari pagi lepas solat subuh sampai tengah malam pukul 1 pagi T..T Kadang-kadang aku buat sambil duduk kat kerusi meja makan tapi sebab aku pendek kan so.............................. ASDFGHJKL sila paham sendiri k tsk. So ni semua apple pie aku buat sendiri. Recipe dah ada, pasni boleh buat kat rumah ngehngeh.

Muka penat tak ikhlas senyum thanks.
Okay alhamdulillah, gaji dapat dah tapi aku rasa still tak cukup hahah tamak haloba. Tapi memang serious tak cukup -,,- Biasalah lumrah manusia k LOL. Oh btw, parcel I baru je sampai tadi muehehe thanks pejabat pos sebab suruh saya penat lelah pergi sana tuntut parcel ni -..- ASDFGHJKL.


That's all.

Bye!

Syukur alhamdulillah :)

Assalamualaikum :]

Tough times don't last, tough people do. Tu je quote yang aku boleh ingat masa ni. Quote tu jugak la quote yang aku selalu ingat masa kat Samura dulu masa hadapi waktu-waktu sukar eceh. My very last entry was hard. Hard to think about and of course it was harder for me to write. Tapi sekarang ALHAMDULILLAH sangat-sangat :) Semua benda yang susah yang perlu aku hadapi this week dah berjalan dengan sangat lancar :) And im proud of myself sebab mampu tanggung kesusahan ni semua hurm.

To make it short, okay first. Semalam Amal datang rumah :D Sumpah happy gila weyyyy. Dia datang dari Batu Pahat drive ke Pilah. Awesome tak awesome tu??! Bhaahahahaha k sumpah lawak kalau Amal baca ni. Korang tak paham apa yang kitorang lalui semata-mata nak merancang perjalanan dia ke rumah aku ni. Makan masa seminggu tahu nak merancang segala muahaha. Amal.... dah makin tinggi...... kulit pun dah makin licin....... Sumpah jeles T__T Mesti ada yang curious apa Amal buat dekat rumah aku. Ngehngeh itu rahsia jengjengjeng :3 Tak kisah lah ape pun yang penting aku happy dapat jumpa Amal semalam hahaha ALHAMDULILLAH :D

Sumpah muka sakai time ni. Warna tudung dengan baju pun tak masuk. Nak cepat hahaha

Okay second, harini aku ambik test JPJ uolss. ALHAMDULILLAH LULUS ^O^ Sumpah bersyukur gila sebab lulus walaupun first time test JPJ. Cuak jugak kalau aku fail sebab Tyra, Aiman, Mimi, Afi, Qiha semua dah lulus kan. Kalau aku sorang je fail tak best lah kan -..- Masa JPJ tadi ada Fara and Aida hahaha. Dah lama tak jumpa Aida, Aida Norizam tak silap aku nama dia. Dia dah kurus, sumpah jeles T..T Kau bila do? Hahahahaha k.... Tapi Fara dengan Aida repeat test, aku sorang je yang baru JPJ. Ohh and tak lupa jugak tadi ada abang Z kita puihhhhhh -__- Sumpah wa tak cakap sepatah harem pun dengan dia bahahaha. Tapi cuma masa last tu je dia tanya aku lulus ke tak. Neways, alhamdulillah kitorang lulus. Pasni boleh race pilah ni muahaha.

Aku taktau, bersyukur sangat lulus dalam litar and luar. Kat dalam dapat kereta number 3. Clutch dia pendek, sumpah best. Masa dah habis buat dalam masa kat simpang cikgu aku senyum gila sampai nampak gigi bila nampak aku lulus hahaha. Pastu bawak luar pulak aku dapat kereta number 1, kereta cikgu aku sendiri. Wehaaaa~ Pastu dapat jalan 3 pulak tu, jalan paling senang. Wehaaaa lagi~ Tapi aku bawak pun tak perfect mana. So-so je gitewww kan. JPJ aku pulak best, dia sporting. Part paling best sebab dia orang MUAR. Aku bersyukur gila sebab aku sekolah Sains Muar tu hahaha. Nampak tak hikmahnya kat situ? :p Sempat lah jugak aku dengan JPJ tu borak pasal KFC dengan K-MALL kat depan sekolah aku tu puahahahahaha :D Okay sabtu ni kena datang akademi tu lagi for the very last time untuk ambik lesen P. ALHAMDULILLAH~~ ^^

Okay im very the happy lah today :D Pasni dah boleh hidup dengan tenang dan tenteram. Pasni dah takpayah datang akademi memandu lagi. Pasni dah boleh makan dengan senang hati. Pasni dah boleh ketawa berdekah tengok Running Man seorang diri. Yang penting pasni dah boleh drive thru je bak kata Qiha uolls BHAHAHAHAHAHA k.

Hae dah pewomis dengan kitew nak kasi kitew bunga kalau lulus :*


He's happy when im happy. Thanks fishy fishy I LOVE CHUU :*

I know you love mihhhh, Hae. Kiss sikit. Muah muah! XOXO hihihi :3

Semalam ku titipkan Dae kat Nenek Biha supaya jaga dia sementara aku JPJ. So pasni nak drive rumah Biha kutip Dae balik. Nak tuntut kiss lagi satu :* Muahahaha. HEAVEN WOY :3

Bye!

Hard


Chill my foot. I... just... can't... I can't stand this anymoreeee. It's dem hard. It's already March. And surely it's a hard beginning for me. Results. And before that, JPJ test. Wednesday. Lusa. Esok selasa. Im not ready. Tadi tengok RM pun tak tenteram tahu. Dua tiga kali pikir dulu nak gelak ke tak #over . Asyik teringat dekat kereta kancil tu and jalan raya je dah kenapa kau doooo? @..@ Tyra, Aiman, Mimi, Qiha, Afi already passed the JPJ test. I'll try to give my very best. Kalau failed, ada 2 kali lagi retest. But, of course im hoping for the best.  I hope tomorrow will be my very last driving class. Rasa macam dah nak musim SPM. Suasana dia tu...... sangat amat teramat paling aku tak suka. Ya no wat a mean??? T^T


Ahhh no........wait. Gimme a sec............ 

No~ It's hard..... I just can't......tsktsk *sobbing*


Hell no.

Hae don't keghaiiiiiiiiiiiiiii. Then i'll keghai together with chuuu~ :*

Let's die together~~~ x_x