Freebies Links Facebook Twitter Ask Instagram Dayre Home


Gwiyomi stands for

Assalamualaikum :]

Well, long time no see you bloggie :) Lama tak update blog since last week. Hihi tak lama mana pun actually. So entry kalinie aku nak cerita pasal GWIYOMI. And people out there will be like WTH IS THAT GWIYOMI THINGY? or maybe like SAY WHAT? GWIYOMI LAGI? IM SICK OF IT! and i was like, KAU DIAM. AKU NAK CERITA AH NI. Ok........pissed -_-

Ihik Sehun-nie youre just too cute to be told ^3^

Ok aku banyak dengar rumors orang cakap benda buruk pasal gwiyomi ni. And major of them were malay people. I just dont understand them. And some of them boleh pulak cakap gwiyomi ni sama je bawak pengaruh buruk macam Gangnam Style and Harlem Shake or what-so-ever they called them. Aku bukan nak cakap sesapa salah tapi pemikiran orang melayu ni sempit betul ah. Narrow minded. Tolong bukak sikit pemikiran tu boleh tak? Doing gwiyomi aint a sin. Yep, just deal with it.

Maybe pemikiran orang melayu se-sempit itu sebab sekarang ni banyak parody gwiyomi dekat youtube yang kebanyakannya orang melayu yang buat. Well, kpop sekarang ni memang trending kot dekat Malaysia. Bukan Malaysia je but the whole world i guess. Aku bukan nak cakap aku sokong gwiyomi segala ni sebab gwiyomi ni asal from korea or sebab aku ni kpoper or sebab aku ada banyak husband kat korea or sebab nama aku Ms Many Husbands as what Laila called me LOL. TAK ok. Tapi aku cuma cakap apa yang aku rasa betul dan pendapat segelintir umat manusia yang tak mampu nak sampaikan kat orang kita yang sempit pemikiran ni.

Even aku ada terjumpa tweet someone yang tah sesapa mengatakan ;

" Gwiyomi bermaksud SAYA SAYANG ISRAEL. "

And when i read that, i was like WTH ARE YOU TALKING ABOUT??? JUST GO BACK HOME AND LEARN MORE KOREAN LANGUAGE THEN YOU CAN FREELY SLAP YOUR OWN FACE BEFORE I SLAP YOURS. STFU -_-

Sampai macam tu sekali pemikiran orang melayu kita. Sedih weh sedih. Ok maybe orang yang tweet tu nak sampaikan kat semua orang yang gwiyomi ni tak baik, bawak pengaruh buruk kat orang melayu or what-so-ever tapi tak perlu kot sampai nak tweet benda merepek camtu sekali pfft \("-.-)

Susah sangat, meh sini gua kasi lu maksud GWIYOMI yang sebetulnya dan tolonglah buka minda anda seluas-luasnya ok?

Gwiyomi (귀요미) is based on the adjective "gwiyeo-un" (귀여운), which means cute. Gwiyeo captures the meaning of cuteness, and "-un" is a form of conjugation to be altered for each intended usage. Ending an adjective with "-mi" (-미) has the effect of personifying the adjective, thereby turning the word into a noun. Thus "gwiyomi" means a cute person.

Kalau takpaham jugak bahasa inggeris, meh gua translate ikut pemahaman gua yang tak seberapa ni lah kan.

GWIYOMI bermaksud orang yang comel atau disebabkan gwiyomi ni dinyanyikan dengan gayanya yang tersendiri, so ianya dipanggil cutie song/lagu comel. Gwiyeo membawa maksud kecomelan/comel. *kalau aku silap sila betulkan aku k.

Kalau sesapa kat luar sana yang selalu layan korean movies, mesti selalu dengar orang korea dok sebut "gwiyeowo" or "neomu neomu gwiyeowo" ataupun ejaan dia seperti "kwiyeowo" ataupun "kwiyowo" atau paling pendek pun "kiyowo" or what-so-ever lah kan asalkan pronounce dia sama je takde beza pon dari segi maknanya.

Ok "gwiyeowo" tu membawa maksud "comelnyaaaaa" or "it's cute" and kalau "neomu neomu gwiyeowo" pulak stands for "sangat sangat comelllllllll" or "so cute" . So point kat sini, nampak tak persamaan GWIYEOWO ni dengan GWIYOMI? Serius tak jauh beza sebab maksud dia sama, pronunciation dia sama, ejaan pon hampir sama.

Untuk pengetahuan korang yang still taktau, orang korea sangat terkenal dengan kecomelan diorang ataupun acting comel or as what they called it as AEGYO. A.E.G.Y.O. GYO. GYOMI. GWIYEOMI. -_- Sebab memang tu cara diorang untuk tarik peminat/fans/foreigner from the whole world untuk mengenali budaya diorang and datang negara dorang untuk naikkan nama negara diorang, ekonomi diorang etc. Kalau tak, buat apa diorang tubuhkan group/band korea yang handsome kacak comel lagi cantik menarik dan tertarik tu? HAHA. Biasalah orang perempuan kalau nampak benda comel sikit, semuanya nak menjerit terpekik terlolong hentak laptop bagai termasuklah aku ni hihi ;> Inikan pulak nampak lelaki korea handsome kacak sikit buat aegyo pergh tak ke cair rasa nak menjerit terpekik terlolong hentak laptop bagai macam aku lagi? >#< Or......is it just me je yang rasa camtu o.O hahaha well, setiap orang ada citarasa memaseng ihik! kbai.

And untuk sesapa yang tak layan korea tu, or taknak tau pape pasal korea, it's ok. As im here, made this entry just to tell everyone, EVERY SINGLE ONE out there to the very details about this gwiyomi thingy. OMG cemana aku nak terangkan lagi aku pun taktau dah. Tolonglah faham dan buka pemikiran anda Y~Y ASDFGHJKL. Thank you.

Dah jangan pikir yang bukan-bukan lagi. Nah aku kasi korang lyrics Gwiyomi song by Hari with english subs haha -_-V


choko meopin han jogak sikyeonoko
Ordered a set of chocolate dessert
gosohan uyuhanjaneul gidaryeoyo
Waiting for a glass of delicious milk
oppahago nahago kkok maju anjaseo
Sitting with brother and facing each other
seoro sonbadak wie yeppeun nakseoreul hajyo
We draw some beautiful logo on each other palm
hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Don’t look at who or anywhere, you’re mine (you’re mine)
dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Don’t chat with other girl, i’m yours (i’m yours)
saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Tick fingers and promise well
jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Promise won’t leave me alone


ildeo hagi ileun gwiyomi 
1+1 = little cutie
ideo hagi ineun gwiyomi 
2+2 = little cutie
samdeo hagi sameun gwiyomi, gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
3+3 =little cutie,little cutie,little cutie
sadeo hagi sado gwiyomi
4+4 = little cutie
odeo hagi odo gwiyomi
5+5 = little cutie
yukdeo hagi yugeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi 
6+6 = kiss*6, little cuttie, i’m little cutie



hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
 Don’t look at who or anywhere, you’re mine (you’re mine)
dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
 Don’t chat with other girl, i’m yours (i’m yours)
saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Tick fingers and promise well
jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Promise won’t leave me alone
one two three nun gamgo naege dagawa
One two three close your eyes, i’m coming to you
du soneuro nae boreul manjimyeo ppoppoharyeoneun
Hold my face and ready for kiss
geu ipsul makgoseo
Stick our lips


ildeo hagi ileun gwiyomi
1+1 = little cutie
ideo hagi ineun gwiyomi
2+2 = little cutie
samdeo hagi sameun gwiyomi, gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
3+3 =little cutie,little cutie,little cutie
sadeo hagi sado gwiyomi
4+4 = little cutie
odeo hagi odo gwiyomi
5+5 = little cutie
yukdeo hagi yugeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi
6+6 = kiss*6, little cuttie, i’m little cutie


hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Don’t look at who or anywhere, you’re mine (you’re mine)
dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Don’t chat with other girl, i’m yours (i’m yours)
saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Tick fingers and promise well
jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Promise won’t leave me alone
jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Promise won’t leave me alone


And as far from many videos that ive watched, Gwiyomi from BTOB Ilhoon is my fav. He changed a lil bit of the lyrics i think or maybe his gwiyomi vid is the answer for the original one? I guess so. Hihuu ilhoon so cute ^O^V



Heh ok.

No offence. Kalau ada tak puas hati dengan gua, boleh tinggalkan comment kat atas yow.

Moahahahahaha my awesome Kyungsoo. Well done baby! LOL.

Peace and out.

No comments: